24 aug 2020

Mette Nørlem

Juridisk ekspert

Hvornår må dine medarbejdere bruge deres optjente ferie?

Du har helt sikkert ikke skænket dette spørgsmål en eneste tanke. Men med samtidighedsferie har du faktisk to muligheder, når det kommer til medarbejdernes afholdelse af ferie. I denne artikel vil jeg uddybe optjening og afholdelse mere og hjælpe dig med at tage stilling.

Med samtidighedsferie må din medarbejder bruge sin ferie samtidig med, at medarbejderen optjener den. Men hvad betyder det egentlig helt præcist? Kan medarbejderen bruge ferien allerede i samme måned, som han eller hun optjener den i? Eller er det først den efterfølgende måned?

Som standard i Danløn bliver opsparet ferie til rådighed måneden efter, det er opsparet. Og denne mulighed vil være førstevalg for langt de fleste.

Men det er faktisk også muligt at lade opsparet ferie være til rådighed allerede samme måned, som det er optjent. Og denne mulighed har visse fordele.

Vær obs på overenskomster

I mange overenskomster er der allerede taget stilling til, hvornår opsparet ferie må være til rådighed. Og i langt de fleste overenskomster er svaret, at ferie skal være til rådighed måneden efter, det er optjent. I de situationer kan du selvfølgelig ikke selv bestemme, hvilken mulighed du vælger.

Vær opmærksom på, at du ikke kan bruge begge muligheder på en gang. Så dit valg i Danløn gælder for alle i virksomheden. Derfor skal du også vide hvilke regler, der gælder for dine medarbejdere.

For medarbejdere, der har ferie med feriepenge

Hvis du har en timelønnet ansat, så kan han eller hun først få sine feriepenge udbetalt, når du har indbetalt feriepengene. Og feriepengene bliver naturligvis først afregnet, når du har kørt lønnen.

Da det er umuligt at forudsige en timelønnet medarbejders løn, er det endnu sværere at regne ud, hvor mange feriepenge, du skal udbetale til medarbejderen.

Derfor kan du ikke give timelønnede feriedage til rådighed samme måned. Du skal derfor bare følge standarden i Danløn, som er, at ferie først er til rådighed måneden efter.

Det er naturligvis altid en mulighed at give medarbejderen ferie på forskud. 

For medarbejdere, der har ferie med løn

Hvis du har en fastlønnet medarbejder, der har ferie med løn, er det en lidt anderledes og langt nemmere situation. Her har afholdelse af ferie hverken betydning for løn eller udbetaling af feriepenge. Feriedagene skal bare – ganske som du plejer - noteres i ferieregnskabet.

For nogen kan det lette planlægning af ferie gevaldigt, hvis optjent ferie er til rådighed allerede samme måned, som det optjenes. Det betyder nemlig, at man næsten kan holde sin ferie i takt med skolernes ferie - uden behov for forskudsferie flere gange årligt.

Hvis du kun har medarbejdere, der har ferie med løn, kan du altså med fordel overveje, om du vil give dem lov til at holde ferie i samme måned, som det optjenes.

Fordelene ved afholdelse i samme måned

  • Medarbejderen kan hurtigere bruge optjent ferie
  • Medarbejderen kan nemmere holde efterårsferie, fordi de allerede i oktober har optjent 4,16 feriedage, og dermed altså næsten har en hel uges ferie til rådighed.

Ulemper ved afholdelse i samme måned

  • Medarbejderen skal løbende kunne følge med i sin feriesaldo. Ved denne løsning er ferie til rådighed, før den fremgår på lønsedlen.
  • Hvis en medarbejder fratræder i løbet af en måned og også har holdt al sin ferie, så skal du til at modregne i lønnen.

Ferieplan med afholdelse i samme måned

Henrik har to børn i folkeskolen, og han vil gerne holde 5 feriedage til jul, en uges vinterferie og tre ugers sommerferie i juli måned. Altså 25 feriedage i alt. 

Henrik opsparer ferie i fire måneder fra september til december. Det giver lidt over 8 feriedage, som han kan bruge til ferien i december (4*2,08). Han bruger 5 feriedage, og herefter er hans feriesaldo på ca. 3 dage. 

Henrik opsparer ca. 4 feriedage mere i to måneder før vinterferien - altså i januar og februar. Herefter er hans feriesaldo på ca. 7 feriedage (2*2,08+3,32). Han bruger igen 5 feriedage, og så er hans feriesaldo på ca. 2 feriedage. 

Henrik har herefter fem måneder til at opspare feriedage til sommerferien i juli. Han opsparer yderligere 10 feriedage (5*2,08). Det giver ham en feriesaldo på næsten 13 feriedage (10,4+2,32).

Henrik aftaler med sin chef, at han få feriedagene fra august på forskud. Det giver ham ca. 2 dage ekstra. På den måde har han 15 feriedage til at holde tre ugers sommerferie i juli og har kun skulle benytte forskudsferie denne ene gang. 

---------

Jeg håber, denne artikel hjælp dig til at blive klogere på dine muligheder i Danløn.

Rigtig god fornøjelse!

Tags:

Feriepenge Ferielov

Relaterede indlæg