Når din medarbejder er forhindret i at holde ferie

Din medarbejder opsparer 25 dages ferie i løbet af et ferieår. Men der kan være situationer, hvor medarbejderen har været forhindret i at holde ferie og derfor gerne vil have ferien overført. Men hvornår må du det? Og hvad er en feriehindring? Bliv klogere i denne artikel.

Der kan være mange grunde til, at din medarbejder har været forhindret i at holde ferie. Men ikke alle grunde er lige gode, når det kommer til ferieloven. Her skal medarbejderen nemlig have en såkaldt feriehindring.

En feriehindring er en gyldig grund til ikke at have holdt sin ferie. Hvis medarbejderen har en gyldig grund, kan ferien overføres eller udbetales. Ellers kan den ikke.

Oversigt over feriehindringer

  • sygdom
  • barsels- eller adoptionsorlov
  • arbejde i udlandet, hvor medarbejderen ikke er omfattet af ferieloven
  • overgang til selvstændigt erhverv
  • hjemmegående uden kontanthjælp, dagpenge mv.
  • valg til borgmester, udnævnt minister eller lignende tillidshverv
  • fængsel eller anden tvangsanbringelse
  • lovligt varslede og afsluttede strejker
  • værnepligt eller tjeneste i forsvaret
  • udsendelse for forsvaret eller humanitære opgaver
  • manglende penge på grund af en tvist om krav på feriepenge
  • fri eller orlov til pasning af alvorligt syge børn eller forældre

Det er ikke en feriehindring, at medarbejderen har haft for travlt til at holde ferie, eller at der ikke har været andre ansatte til at løse arbejdsopgaverne.

Som arbejdsgiver skal du sikre, at dine medarbejdere får holdt deres ferie. Det er bedst for både dig og din medarbejder.

Ferie skal overføres ved feriehindring 

Med den nye ferielov skal ferien overføres til næste ferieår, hvis din medarbejder har været forhindret i at holde ferie.

Ferie kan kun udbetales, hvis en medarbejder allerede én gang har fået overført ferie og har samme feriehindring året efter.

Der gælder særlige regler, hvis sygdom forhindrer en medarbejder i at holde ferie. Bliv klogere på reglerne for erstatningsferie og sygdom her.

Læs mere om overførsel af ferie på grund af feriehindring.

Hent Danløns lønguide

Når du arbejder med løn, er der altid mange opgaver at løse.

I Danløns gratis lønguide får du måned for måned det store overblik.

hent lønguiden

Kategori

Ferie

Tags:

Ferieregler Fravær

Andre interessante artikler

Artikel

Her er alt, du skal vide om ferieåret

Ferieregler

Ferieåret i Danmark er den periode, hvor lønmodtagere optjener ret til 2,08 betalte feriedage for hver måneds ansættelse inden for kalenderåret. Perioden løber fra den 1. september til den 31. august det efterfølgende år.

Artikel

Forskudsferie kan give plus på feriesaldoen

Ferieregler

Med samtidighedsferie kan din medarbejder holde ferie i samme takt, som den bliver opsparet. Men der kan være situationer, hvor der ikke er opsparet feriedage nok til at holde en ønsket ferie. Her kan du løse problemet med muligheden for forskudsferie.

Artikel

Hvornår må din medarbejder få erstatningsferie?

Ferieregler Fravær

Ferieloven sikrer, at alle lønmodtagere har ret til at holde 25 dages ferie om året. Formålet med ferieloven er nemlig, at lønmodtagere skal have mulighed for at komme til kræfter ved at holde fri. Derfor er der også regler for, hvad der skal ske, hvis en medarbejder bliver forhindret i at holde ferie på grund af sygdom. Bliv klogere på reglerne her.

Artikel

Overførsel af ferie til næste ferieår

Ferieregler

Står du med en medarbejder, der har ferie på kontoen, når ferieåret slutter? Eller ønsker medarbejderen at gemme ferie til senere? Så er der mulighed for at overføre det til næste ferieår. Læs med og bliv klogere på reglerne, og hvad du skal være opmærksom på.

Artikel

Alt, du skal vide om samtidighedsferie

Ferieregler

Med samtidighedsferie og den nye ferielov kan du og dine medarbejdere bruge feriedage i takt med, at de bliver opsparet. Og feriedagene kan fordeles ud over hele 16 måneder. Det gør planlægning af ferie mere fleksibel.