Fritvalgskonto - her er alt, du skal vide
Har du også svært ved at kende forskel på fritvalgskonto, fritvalgsordning, søgnehelligdagsbetaling og fritvalgsopsparing? Mange sætter lighedstegn mellem tingene, men søgnehelligdage og fritvalg betyder noget vidt forskelligt i lønuniverset. Her bliver du klogere på, hvad fritvalg dækker over, og hvor nemt det er at administrere i Danløn.
Vil din medarbejder helst have mere betalt frihed eller mere i pension?
Alt afhængig af medarbejderen kan der være forskel på, hvad han eller hun ønsker sig mest.
Fritvalgsordningen giver medarbejderen et frit valg til at beslutte, hvordan en del af lønnen skal bruges.
Medarbejderen bestemmer som udgangspunkt nemlig selv, om udbetalingen af fritvalgskontoen skal bruges som en ekstra lønudbetaling til at dække eksempelvis feriedage.
Men medarbejderen kan også vælge at bruge pengene til en ekstra pensionsopsparing.
Hvad fritvalgsordningerne giver mulighed for, afhænger af overenskomsten. Husk derfor at tjekke den.
Hvad er en fritvalgskonto?
Hvis din virksomhed er dækket af en overenskomst, skal du sætte en procentdel af dine medarbejderes ferieberettigede løn ind på en fritvalgskonto - også kaldet fritvalgsopsparing.
Overenskomsten afgør både, hvor stor en del af dine medarbejderes løn der går til fritvalgsopsparingen, og hvornår du skal udbetale pengene til dine medarbejdere. Typisk er der en konkret udbetalingsmåned i aftalen.
Som udgangspunkt har både funktionærer og timelønnede ret til at indgå i en fritvalgsordning, så længe virksomheden er dækket af en overenskomst.
En fritvalgsordning er ikke et lovkrav. Men er din virksomhed ikke dækket af en overenskomst, kan du stadigvæk lave en aftale om en fritvalgsordning med dine medarbejdere.
Læs mere her, hvis du i stedet er på udkig efter mere viden om SH (søgnehelligdage).
Fritvalgskonto i Danløn
Det er nemt at administrere medarbejdernes fritvalgsordning i Danløn.
Du har nemlig to fritvalgsfelter til rådighed, som du kan administrere, så det passer til netop din virksomhed.
Her indtaster du den procentsats, som er aftalt i overenskomsten, og vælger om optjeningen skal opspares eller udbetales løbende.
Og samtidig kan du se alle afregningerne for hver enkelt medarbejder og det samlede beløb for alle medarbejdere. Læs mere om fritvalg i Danløn.
Hver måned kan dine medarbejdere følge med på deres lønseddel og se, hvad de har optjent, og hvad saldoen lyder på.
Hent Danløns lønguide
Når du arbejder med løn, er der altid mange opgaver at løse. I Danløns gratis lønguide får du måned for måned det store overblik.
HENT LØNGUIDENKategori
Administration
Tags: