Her er reglerne for ferietillæg efter den nye ferielov

Når ferien rykker tættere på, så følger der også udbetaling af ferietillæg for dine fastlønnede medarbejdere. Men med den nye ferielov og samtidighedsferien er det slut med den store årlige udbetaling med lønnen for maj. Du har i stedet andre muligheder. Her får du derfor en række tips til, hvad du skal vælge, og hvordan du håndterer ferietillæg i Danløn.

Hvad er ferietillæg?

Ferietillægget er en kompensation til medarbejdere, der har ferie med løn. At holde ferie med løn svarer nemlig ikke helt til at modtage feriegodtgørelse på 12,5%.

Du skal derfor udbetale ferietillæg til de medarbejdere, der har ferie med løn. Ferietillægget er på mindst 1 % af medarbejdernes ferieberettigede løn, medmindre der er lavet en anden aftale, eller der står noget andet i medarbejderens overenskomst.

Hvornår skal ferietillægget udbetales?

Med den nye ferielov og samtidighedsferien skal ansatte have deres ferietillæg til rådighed, når de holder ferie. Men ferietillægget skal også være beregnet af den faktiske løn for hele ferieåret, som løber fra den 1. september til den 31. august.

Derfor kan du ikke længere udbetale hele ferietillægget i maj måned som tidligere, da du ikke med sikkerhed kender lønnen frem til slutningen af august. I stedet for har du to muligheder i den nye ferielov. 

1. Udbetaling to gange årligt

Du kan vælge at udbetale ferietillæg to gange om året - den første gang med maj-lønnen (for ni måneder) og anden gang med august-lønnen (for tre måneder).

2. Udbetaling ved afholdelse af ferien

Du kan udbetale ferietillæg, i takt med at medarbejderen holder ferie. Hvis en medarbejder har optjent to ugers ferie og holder én uges ferie, udbetaler du halvdelen af det ferietillæg, medarbejde har optjent.

Der er fordele og ulemper ved begge muligheder. Hvis du vil vide mere, inden du vælger, kan du på Danløns blog læse om fordele og ulemper ved dine muligheder for udbetaling af ferietillæg.

Fratrådte medarbejdere

Hvis en medarbejder fratræder og har ferie, der ikke er afholdt, skal du afregne og udbetale de optjente feriedage til mindst 12,5% af den ferieberettigede løn inden medarbejderens sidste dag. I det beløb indgår ferietillæg på 1 %.

Hvis din medarbejder fratræder og har holdt ferie uden at få udbetalt ferietillæg, skal du udbetale ferietillæg for de afholdte feriedage ved fratrædelse. Også selvom du ellers normalt ville udbetale ferietillægget i henholdsvis maj og august.

Hvis du vil vide mere, kan du læse om ferieopgørelse for fratrådte medarbejdere.

Danløn gør udbetaling af ferietillæg nemt 

Uanset hvordan du udbetaler ferietillæg, er det nemt og hurtigt i Danløn.

Du kan eksempelvis med ét klik vælge at udbetale ferietillæg til alle de medarbejdere, der har ferie med løn. Så får de udbetale ferietillægget med deres næste løn. 

Opret en gratis Danløn-konto i dag og prøv lønsystemet gratis og uforpligtende.

OPRET GRATIS KONTO

Kategori

Ferie

Tags:

Ferieregler Fratrædelse

Andre interessante artikler

Artikel

Her er alt, du skal vide om ferieåret

Ferieregler

Ferieåret i Danmark er den periode, hvor lønmodtagere optjener ret til 2,08 betalte feriedage for hver måneds ansættelse inden for kalenderåret. Perioden løber fra den 1. september til den 31. august det efterfølgende år.

Artikel

Forskudsferie kan give plus på feriesaldoen

Ferieregler

Med samtidighedsferie kan din medarbejder holde ferie i samme takt, som den bliver opsparet. Men der kan være situationer, hvor der ikke er opsparet feriedage nok til at holde en ønsket ferie. Her kan du løse problemet med muligheden for forskudsferie.

Artikel

Når din medarbejder er forhindret i at holde ferie

Ferieregler Fravær

Din medarbejder opsparer 25 dages ferie i løbet af et ferieår. Men der kan være situationer, hvor medarbejderen har været forhindret i at holde ferie og derfor gerne vil have ferien overført. Men hvornår må du det? Og hvad er en feriehindring? Bliv klogere i denne artikel.

Artikel

Hvornår må din medarbejder få erstatningsferie?

Ferieregler Fravær

Ferieloven sikrer, at alle lønmodtagere har ret til at holde 25 dages ferie om året. Formålet med ferieloven er nemlig, at lønmodtagere skal have mulighed for at komme til kræfter ved at holde fri. Derfor er der også regler for, hvad der skal ske, hvis en medarbejder bliver forhindret i at holde ferie på grund af sygdom. Bliv klogere på reglerne her.

Artikel

Når du har glemt at registrere ferie

Lønbehandling Fratrædelse

Alle laver fejl i ny og næ. Derfor er det rart at vide, hvad du skal gøre, hvis du har glemt at registrere ferie for en medarbejder, der har ferie med løn.