Undgå at komme i klemme - tjek at tallene stemmer

Det kan godt betale sig at kigge dine indtastninger i sømmene en ekstra gang, før du bogfører lønnen. 

Det er menneskeligt at fejle, men det er selvfølgelig altid dejligt at undgå fejl.

Og det er i høj grad også sandt, når det handler om at køre løn.

Her får du 6 gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du kører løn til dine medarbejdere, så du undgår irriterende fejl.

For det vil både du og dine medarbejdere sætte pris på.

1. Tjek din medarbejders løn

Første skridt er at dobbelttjekke, om din medarbejders løn passer med kontrakten eller overenskomsten.

Det kan lyde som et banalt råd, men det er vigtigt at holde styr på løbende. Blandt andet fordi nogle overenskomster giver en højere løn, hvis medarbejderen har gennemført et særligt kursus eller har en bestemt erfaring. 

2. Hold styr på medarbejderens arbejdstimer og tillæg 

Der kan godt gå kuk i registreringen af det korrekte antal arbejdstimer. Tjek derfor om din medarbejders timer står rigtigt. 

Det kan få konsekvenser for din medarbejders dagpengeret, hvis ikke de korrekte timer bliver indberettet. 

Du skal angive 160,33 normtimer per måned for en fuldtidsansat. For en timelønnet skal du ikke angive normtimer, men indtaste det totale antal timer, din medarbejder har arbejdet i perioden.  

Hvis du har timelønnede medarbejdere, skal du være opmærksom på, om de har fået tillæg for eventuelle arbejdstimer, de har lagt i weekender eller som overarbejde.

3. Se skattekortet i Danløn appen  

Håndteringen af skattekort sker automatisk i Danløn, men din medarbejder kan altid tjekke i Danløns app, om det rigtige skattekort bliver brugt. 

Du skal også være opmærksom på dispositionsdatoen for afregningen, da SKAT anser lønnen for at tilhøre måneden for dispositionsdatoen, uanset hvilken lønperiode du har angivet. 

4. Tjek pensionsopsparingen

Husk at holde øje med, om du indbetaler almindelig pension eller AM-pension, som er overenskomstbestemt, til din medarbejder. Det kan også være en god idé at tjekke, om procentsatsen og beløbet stemmer overens med, hvad der står i kontrakten. 

5. Passer SH og fritvalg? 

Som udgangspunkt optjener de fleste overenskomstansatte SH og/eller fritvalg.

Derfor er det en god idé at tjekke, om det er en del af deres kontrakt, og om beløbene fremgår korrekt på lønsedlen. 

6. Tjek din medarbejders feriepenge

Det er vigtigt, at du registrerer din medarbejders afholdte feriedage, og vi anbefaler, at du registrerer dem i den lønperiode, hvor de afholdes. 

Husk også at holde øje med, om din medarbejder får optjent det rigtige antal feriedage for perioden, og at alle optjener minimum 12,5 % i feriepenge.

Sidst, men ikke mindst gør du også klogt i at holde øje med, at medarbejdere, som har ferie med løn, også optjener minimum 1 % i ferietillæg. 

Fuldt overblik over din lønkørsel 

Vi har gjort lønarbejdet mere overskueligt for dig med vores kladdelønseddel.

Det betyder, at du hele tiden kan se dine indtastninger i en kladdelønseddel, mens du er i gang med lønbehandlingen i Danløn.

Skulle det derfor ske, at du får tastet et forkert beløb ind, kan du hurtigt spotte og rette det med det samme, inden du kører lønnen. 

Forstå din lønseddel fra A til Z

Har dine medarbejdere svært ved at forstå deres lønseddel fra Danløn?

I denne artikel forklarer vi i detaljer, hvad de forskellige felter på en lønseddel fra Danløn betyder.

Hent Danløns lønguide

Når du arbejder med løn, er der altid mange opgaver at løse. I Danløns gratis lønguide får du måned for måned det store overblik.

HENT LØNGUIDEN